П`ятниця, 29.03.2024, 04:09
Вітаю Вас Гість | RSS

КЗ "Нікольська публічна бібліотека"

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 48
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2013 » Травень » 15 » Віртуальний День інформації "Українські письменники-ювіляри 2013 року"
12:21
Віртуальний День інформації "Українські письменники-ювіляри 2013 року"

Шановні користувачі!

 Пропонуємо вашій увазі 

віртуальний День інформації

 «Українські письменники-ювіляри 2013 року»

 

№ п/п

Назва заходу

Форма проведення

1.

 

2.

 


3. 

 

Нові надходження творів українських авторів-ювілярів 2013 року у фонд Володарської ЦБС.

До 160-річчя одного із засновників грецької літератури Приазовя Леонтія Хонагбея (Балджі).

 

«Я з тих країв, де за Дінцем тумани,

Де степ безмежний, сонце і трава…»

                  І. Приходько.

 Виставка-анотація

 

Презентація книжки Ф.Н. Церахто «Леонтій Хонагбей».

 

Огляд літератури донецьких письменників-ювілярів, яка є у фонді Володарської ЦБС.

       Приведені нижче книжки у переліку авторів-ювілярів 2013 року отриманні бібліотеками Володарської ЦБС за останні 3-4 роки.

3.01 - 100 років від дня народження Натана Рибака.

8.01 - 75  років від дня народження В.С. Стуса

     

Книжка Стус В. Палімпсест.Вибране. - 2-ге вид. - К.: Факт, 2006. - 431 с.   Перш за все про назву. Що вона означає? Палімпсест - це рукопис на пергаменті поверх змитого чи зішкрябаного первісного тексту. Збірка «Палімпсести» вийшла друком у 1986 році за кордоном і майже вся складалася із табірних віршів. Назва збірки асоціювалася з пергаментом, де зішкрябаний первинний текст не зникав, угадувався за новим, свіжим текстом. Тут йдеться про історичну пам’ять українства – незнищенну, хоча неодноразово стирану несприятливими умовами. Трагедію народу В. Стус сприймав як особисту. «Зрозумійте мене у моєму горі, – писав В. Стус А. Малишкові, – бо я чую прокляття віків, чую бездіяльний свій гріх перед землею, перед народом, перед історією».

10.01 - 175  років від дня народження Григорія Воробкевича.

24.01 - 80  років від дня народження Євгена Дударя.

3.03 - 125  років від дня народження Наталени Королевої.

5.03 - 110  років від дня народження Наталі Забіли.

17.03 - 110  років від дня народження Дольд-Михайлика.

25.03 - 100  років від дня народження Василя Козаченка.

8.04 - 110  років від дня народження Бориса Тенета.

23.04 - 90  років від дня народження Василя Земляка.

9.05 - 80  років від дня народження Романа Андріяшика.

У бібліотеку надійшов один примірник "Вибраного" Р. Андріяшика у серії "Бібліотека Шевченківського комітету". - К.: Укр. письменник, 2004. - 1077 с. Цей однотомник унікальний: він уперше з’єднує воєдино найвизначніші твори видатного прозаїка XX століття Романа Андріяшика. Світ його неперебутної художньої та духовної спадщини загальнолюдський і воднораз глибинно український. Добро і зло, любов і ненависть, сутність і стихія народного буття ‑ осердя високохудожніх, оригінальних романів «Люди зі страху», «Додому нема вороття», «Полтва» та «Сторонець». Органічно доповнює їх лебедина пісня незабутнього письменника ‑ незавершена епічна оповідь «Три хрести».


27.05 - років від дня народження  Валентина Лагоди.

20.09 -  років від дня народження Олександра Сизоненка.

   Сизоненко О. Не вбиваймо своїх пророків! Книга талантів. - К.: Дніпро, 2003. - 895 с. - (серія "Життя видатних людей")

   Художньо-літературне видання Олександра Сизоненка про геніїв і таланти укранської літератури. Зазначаючи, що геніїв дуже мало в літературі та мистецтві, автор, як українець, наводить приклади своїх національних геніїв, стає на захист тих, на пам'яті і спадщині кого намагаються "топтатися", зокрема Т. Шевченка: "Мовчати підло! Шевченка мусимо захистити всією українською громадою!"

   Живою, дотепною українською мовою автор розповідає про своїх сучасників-літераторів, з ким зводила його доля протягом життя, дає їм влучні характеристики, аналізує їх твори. І це читається на одному диханні.

25.09 - 100  років від дня народження Олекси Гуреїва.

5.11 - 190  років від дня народження Якова Щоголева.

22.11 - 110  років від дня народження Олександра Бойченка.

25.11 175  років від дня народження І.С. Нечуй-Левицького.

     Нечуй-Левицький І.С. Запорожці;[Гетьман Іван Виговський] / Худож.-оформлювач І.В. Осипов. - Х.: Фоліо, 2007. - 319 с. - (серія "Українська классика").

 Книжка отримана в дар від політичної партії "Єдиний центр" і вміщує два твори: романтичну казку "Запорожці" та роман про складну  та неоднозначну особистість - гетьмана Івана Виговського. Вболіваючи за долю України, він все ж таки свої особисті амбіції ставив вище інтересів держави. До чого це привело - читайте у даному виданні.

27/11 - 150  років від дня народження Ольги Кобилянської.

  Останнім часом бібліотеки одержали декілька видань Ольги Кобилянської. Зокрема, Людина : повісті, оповідання: для ст. шк. віку/ упор., передм. і приміт. В.Ф. Погребенника. - 2-ге вид.. - К.: Веселка, 2001. - 350 с.: іл. - ("Шкільна б-ка").

   Повість «Людина» є першою в українській літературі спробою розкрити проблему емансіпації жінки. Твір присвячений принизливому становищу жінки в тодішньому галицькому суспільстві. Разом зі своєю героїнею Оленою Ляуфер письменниця повстає проти традиційного трактування ролі жінки суспільством, де домінують чоловіки, проти насильного обмеження її інтересів (сімєю та побутом).
  Головна героїня Олена — жінка, яка обстоює своє право бути людиною, мати право на саморозвиток і зростання, на особистий вибір, і мати змогу реалізувати це своє право. Вона прагне протистояти обивательській моралі, зберегти свою людську гідність, віру у високе покликання людини. Але світ, якому вона протистоїть, є надто сильним, і в решті решт під тягарем суспільних і родинних обставин вона змушена їм скоритися. Щоб врятувати батьків від повного розорення і знайти якусь опору в житті, вона виходить заміж за нелюбого їй чоловіка.

30.11 - 100  років від дня народження Григорія Донця.

1.12 - 100  років від дня народження Платона Воронька.

9.12 - 150  років від дня народження Бориса Грінченка.

  Згідно постанови Верховної Ради України №5050-VI від 4.07 12 р. планується відзначити цей ювілей на державному рівні. Чому саме Грінченка? Він жив і працював у ХІХ столітті, але його діяльність і творча спадщина як ніколи актуальні сьогодні. Борис Дмитрович Грінченко непересічна особистість. Він фольклорист і етнограф, письменник і поет, лексикограф і перекладач.

  5 примірників його вибраних творів у 2-х томах є у фонді Володарської ЦБС. Тут зібрані його поетичні твори, балади і поеми, оповідання і повісті. Грінченко Б.Д. Вибрані твори в 2-х т./ упор. Ю.Б. Кузнецова, Н.В. Левчик. - К.: ІНТЕЛЕКТ-АРТ, 2008. - 448 с. : іл. - ("Класика української літератури").

  Для ілюстрації його поетичної творчості наведемо тут уривок з вірша "Учителям":

                            Безмірна дяка вам, великії творці,

                            У храмі вашому покірно я схиляюсь - 

                            І вслід за вами йти, небесні посланці,

                            Аж поки я живу - побожно присягаюсь.

13.12 - 120  років від дня народження Миколи Хвильового.

22.12 - 180  років від дня народження Марка Вовчка.

З нових надходжень цієї письменниці є видання донецького видавництва "БАО", яке є у всіх бібліотеках Володарської ЦБС. Це Повісті, оповідання, казки. - Донецьк: ТОВ ВКФ "БАО". 2008. - 416 с. : іл. Вона вміщує основні твори, які вивчають у загальноосвітніх школах: "Три долі", "Ледащиця", "Два сини", "Інститутка", "Дев'ять братів і десята сестра Галя" та інші.



Презентация книжки Ф.Н. Церахто «Леонтий Хонагбей»

 

            Автор книги Федор Николаевич Церахто родился 17 сентября 1899 года в селе Сартана. Вскоре семья переселилась в село Византия Володарского района, где главе семьи выделили участок земли.

            Интерес к истории свого народа, его обычаям и нравам заложили у автора рассказы матери о старине.

            В 1910 году семья переезжает в Казахстан для выбора места под поселение. Неподалеку станицы Пресноредутской возник хутор румеев-переселенцев. Началась жизнь вдалеке от родины…

            Федор Церахто воевал в составе белой армии. После мятежа, вспыхнувшего в 1918 году, он собрал группу из 20 бойцов, которая перешла на сторону Красной армии. Был зачислен в конную разведку армии Тухачевского.

            После гражданской войны окончил курсы политработников, избирался первым секретарем Пресногорьковского райкома комсомола Казахстана, секретарем райисполкома. С 1927 года работал в системе молочной промышленности. Жил в Крыму, Абхазии.  

            После ухода на пенсию Федор Церахто переселился в Мариуполь. Печатался в газете «Приазовский рабочий».  Его перу принадлежит книга воспоминаний «Две эпохи», много статей в периодических изданиях.

              В 1978 году автор закончил повесть «Леонтий Хонагбей», которую мы представляем вашему вниманию.   

        События, описанные в повести, основаны на реальных  фактах и содержат информацию о многих современниках Леонтия Хонагбея. Они дают представление о его окружении, о традициях и об укладе жизни греков.                                                                                                      

         Главный герой повести – Леонтий Хонагбей (Балджи) – один из любимых поэтов греков Приазовья, самородок. Он родился 22 сентября 1853 года в селе Сартана, Мариупольского уезда. Откуда и когда закрепилась за семьей эта фамилия – трудно сказать. По мнению Ф. Церахто – автора повести «Леонтий Хонагбей»: «… в те далекие годы, если случалось, что зять входил в постоянное жительство в дом невесты, народ обычно присваивал ему фамилию тестя. А его собственная фамилия оставалась только в официальных списках и документах. Так, видимо, произошло когда-то и в роду поселян Балджи».

           С 17 лет Леонтий начал сочинять песни и частушки, к которым сам подбирал мелодию и мастерски их исполнял. В старину в Сартане часто устраивались молодежные вечеринки, на которых доминировал Леонтий со своими песнями. Здесь он встретил красавицу – певунью Марию Кошкош. Молодые люди полюбили друг друга и мечтали пожениться. Но у Леонтия постоянно возникали неприятности из-за частушек, в которых он остро высмеивал сартанскую знать. Понимая, что за бедного сироту никто не отдаст свою дочь, он решил податься на заработки на Кубань, затем на Терек. Но через полгода несолоно хлебавши вернулся на родину.

          В Мариуполе он обратился к своему состоятельному родственнику Яманджи за помощью, но получил отказ. Тогда Леонтий возвращается в Сартану, где живет его любимая. Но счастье Леонтия и Марии не состоялось. Её насильно выдали замуж за Бориса – сына сартанского богача. Драматически закончилась любовь поэта и Марии. Чтобы Леонтий не помешал свадьбе, его избивают и сажают в кутузку. Но ещё большим издевательством было то, что его, арестованного и избитого, привели на свадьбу и потребовали от него песен. Все эти драматические для него события он описал в своей «Греческой пьесе». А любовь к Марии  он пронес через всю жизнь, о чем пел в песне «Э маре, ялан Дуня» (1903 г.).


Переглядів: 3087 | Додав: site-admin | Теги: віртуальний день інформації, Леонтій Хонагбей, укр. письменники-ювіляри 2013 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Block title
Block content
Друзі сайту